Vinkit työnhakijalle ja alanvalintaan

Keltaoransseihin vaatteisiin pukeutunut tummahiuksinen naisoletettu pitelee kädessään älypuhelinta ja hänen naamallaan on kiinnostunut ja yllättynyt ilme.

ForeAmmatin avulla saat selville, mitä mahdollisuuksia työelämä tarjoaa juuri sinulle. ForeAmmatti on apunasi, olet sitten hakemassa ensimmäistä tai seuraavaa työpaikkaasi, miettimässä uutta askelta urallasi tai esimerkiksi pohtimassa alanvaihtoa.

Kirjaudu palveluun foreammatti.fi-sivuilta.

➡️ Hyväksy saamasi käyttäjäkutsu palvelussa TAI

➡️ tunnistaudu Omatoimi-käyttäjäksi palvelussa.

✅ Saat ForeAmmatin avuksesi työelämäpohdintoihisi!

Kysy työllisyyspalveluistasi tai oppilaitoksestasi, miten saat ForeAmmatin käyttöön. Tarkemmat kirjautumisohjeet sekä tietoa toimijoista, jotka tarjoavat ForeAmmatin asiakkailleen tai oppilailleen löydät foreammatti.fi-etusivulta.

ForeAmmatin käyttö on helppoa!

Klikkaa kuvaa ja saat lisätietoa etenemisvaiheesta.

Vasemmassa kädessä on älypuhelin, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Osaamiskartoitus. Peukalo valitsee osaamisia mukaan käyttäjän osaamisprofiiliin. Kuvan vasemmassa yläreunassa on numero yksi.

1. Kartoita osaamisesi.

Vasen käsi pitelee älypuhelinta ja oikean käden etusormi on painamassa näytöltä ForeAmmatin Kykyviisari-itsearvioinnin suomenkielen valintaa. Kuvan vasemmassa yläreunassa on numero kaksi.

2. Huomioi työ- ja toimintakykysi.

Oikea käsi pitelee älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Työelämäprofiili. Vasemman käden etusormi on selaamassa tekstiä alaspäin. Kuvan vasemmassa yläreunassa on numero kolme.

3. Tutustu työelämäprofiiliisi.

Oikea käsi pitelee älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Omat tiedot -osiossa tietojen näkymän antaminen.

4. Jaa halutessasi näkymä tietoihisi.

1. Kartoita osaamisesi

Vasemmassa kädessä on älypuhelin, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Osaamiskartoitus. Peukalo valitsee osaamisia mukaan käyttäjän osaamisprofiiliin.

Tee aluksi Osaamiskartoitus. Osaamiskartoituksen avulla pohdit sinulle kertynyttä osaamista, tietoja ja taitoja. Osaamista kertyy meille kaikille esimerkiksi töistä, harrastuksista, opinnoista ja ihmissuhteista. Sinun kannattaakin ensin pohtia kaikkea osaamistasi ja tarkentaa osaamisvalintoja sen mukaan, millaisia ammatti- ja tehtäväehdotuksia ForeAmmatti sinulle hakee osaamisiisi perustuen.

Kysy itseltäsi vastaavatko Osaamiskartoitukseen valitsemasi osaamiset sitä, mitä haluat tehdä?

2. Huomioi työ- ja toimintakykysi

Vasen käsi pitelee älypuhelinta ja oikean käden etusormi on painamassa näytöltä ForeAmmatin Kykyviisari-itsearvioinnin suomenkielen valintaa.

On tärkeää, että huomioit työelämävalinnoissasi oman työ- ja toimintakykysi. Pohdi työ- ja toimintakykyäsi Kykyviisari-itsearvioinnin avulla. Työterveyslaitoksen alun perin kehittämä Kykyviisari auttaa sinua hahmottamaan kokonaistilanteesi työmarkkinoilla, kun vertaat tuloksia Osaamiskartoituksesi osaamisten antamiin ammatti- ja tehtäväehdotuksiin.

Kysy itseltäsi vastaako tämänhetkinen työkykysi Osaamiskartoitukseen valitsemiasi osaamisia? Muokkaa tekemääsi Osaamiskartoitusta, jos työkykysi ei tällä hetkellä vastaa valitsemiasi osaamisia.

3. Tutustu työelämäprofiiliisi

Oikea käsi pitelee älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Työelämäprofiili. Vasemman käden etusormi on selaamassa tekstiä alaspäin.

Valitsemasi osaamiset, osaamiseesi sopivat avoimet työpaikat sekä Kykyviisari-koosteesi löydät Työelämäprofiilista. Tutustu valitsemiesi osaamisten perusteella sinulle muodostuneeseen osaamisprofiiliin.

Kysy itseltäsi vastaavatko valitsemasi osaamiset sitä, mitä haluat tehdä työksesi ja sopivatko osaamiset työkykyysi? Voit poistaa osaamisia profiilistasi klikkaamalla osaamista tai voit täydentää profiiliasi Osaamiskartoituksessa.

4. Jaa halutessasi näkymä tietoihisi asiantuntijalle tai valmentajalle

Oikea käsi pitelee älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy ForeAmmatin Omat tiedot -osiossa tietojen näkymän antaminen.

ForeAmmatissa voit useimmiten halutessasi antaa näkymän osaamisprofiiliisi ja/tai Kykyviisari-tietoihisi sinua työnhaussa tai urasuunnittelussa tukevalle organisaatiolle, jonka asiakkaana käytät ForeAmmattia. Näet tietojen näkymän antamisen mahdollisuutesi Omat tiedot -osion Suostumus-sivulta.

Sinä päätät tietojesi näkymisestä!

ForeAmmatin Osaamiskartoitus

Osaamiskartoituksen avulla näet, mihin työtehtäviin ja ammatteihin osaamisesi soveltuu – ja toisaalta mitä lisäosaamista mahdollisesti tarvitset. ForeAmmatin Osaamiskartoituksen avulla tarkastelet osaamistasi monipuolisesti, minkä jälkeen ForeAmmatti etsii valitsemiisi osaamisiin sopivat työpaikat joka päivä.

Osaamiskartoituksessa voit kerätä osaamisprofiilisi lähes 14 000 osaamisesta ja yli 3 000 ammattista! ForeAmmatin Osaamiskartoituksessa käytetään Euroopan komission ESCO-luokitusta (European Skills, Competences and Occupations). Löydät lisätietoa ForeAmmatissa käytetyistä ammattiluokituksista palvelun osiokohtaisista ohjepoluista.

Viime vuonna ForeAmmatti löysi tiedot lähes 800 000 työmahdollisuudesta, joten hyödynnä myös ForeAmmatin vinkit avoimista työpaikoista!

Tilaa ForeAmmatin uutiskirje

Ja saat tietoa sähköpostiisi ForeAmmatin uusimmista julkaisuista, palvelun uudistuksista sekä muuta ajankohtaista tietoa ForeAmmattiin ja työmarkkinoihin liittyen.

Kykyviisari-itsearviointi

ForeAmmatissa on käytössäsi alun perin Työterveyslaitoksen kehittämä Kykyviisari-itsearviointikysely. Kykyviisarin avulla pohdit työ- ja toimintakykyäsi laajasti. Kykyviisari auttaa sinua hahmottamaan kokonaistilanteesi työmarkkinoilla, kun vertaat tuloksia:

  • valitsemiisi Osaamiskartoituksen osaamisiin,
  • palvelun näyttämiin osaamiseesi sopiviin ammatteihin ja avoimiin työpaikkoihin sekä 
  • ForeAmmatin ammatteja ja tehtäviä koskeviin työmarkkinatietoihin.

Voit tehdä Kykyviisari-itsearvioinnin niin useasti kuin haluat. Pystyt näkemään oman kehityssuuntasi vertaamalla vastauksia edellisen vastauskertasi tuloksiin ForeAmmatissa.

Tiedätkö, millaisen työmarkkinan kohtaat?

Jokainen työnhakija kohtaa työmarkkinan omasta henkilökohtaisesta tilanteestaan käsin. Tällä tarkoitetaan, että jokaisen kohtaamaan työmarkkinaan vaikuttavat:

  • oma osaaminen,
  • kiinnostuksen kohteet,
  • aiempi työkokemus,
  • oma työ- ja toimintakyky ja
  • valitun hakualueen avoimet työpaikat.

Henkilökohtainen työmarkkina-asema on hyvä, jos omat tiedot ja taidot sopivat hakualueella vapaana oleviin työpaikkoihin.

ForeAmmatti tarjoaa sinulle työkaluja tilanteesi tarkasteluun sekä kattavat työmarkkinatiedot päätöksenteon tueksi. Tiedon yhteen kerääminen ja tarkastelu kokonaisuutena auttaa sinua näkemään tilanteesi työmarkkinoilla selkeämmin.

ForeAmmatin työmarkkinatiedot

ForeAmmatti-palvelusta löydät työnhakusi tueksi tiedot yli 400 ammatista, yli 2000 tutkinnosta, kuntakohtaiset tiedot julkisesti avoimista työpaikoista sekä eri ammattien kilpailutilanteesta sekä -ennusteista.

ForeAmmatin ajantasaisten työmarkkinatietojen avulla näet, millaisia vaatimuksia eri ammateissa on

  • koulutuksen,
  • osaamisen ja
  • tietojen osalta.

Ammattien tiedoista selvität sopiiko ammatti sinulle myös kiinnostuksesi puolesta ja mitä osaamista sinulta vielä mahdollisesti uupuu ammatin vaatimuksista. Lisäksi selvität ForeAmmatin työmarkkinatiedoista tutkintojen vaikutukset työllistymiseen ja saat tietoa tarjolla olevista työvoimakoulutuksista.

ForeAmmatin Työmarkkinatiedot-osiossa hyödynnetään kansainvälistä ISCO-ammattiluokitusta (International Standard Classification of Occupations). Suomessa ISCO-luokituksesta puhutaan myös nimellä Ammattiluokitus 2010. Löydät lisätietoa ForeAmmatissa käytetyistä ammattiluokituksista palvelun osiokohtaisista ohjepoluista.

Ajankohtaista

Löydä urasi ForeAmmatin avulla

Ota ForeAmmatti käyttöön sähköpostiosoitteellasi.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla rekisteröidyt ForeAmmattiin automaattisesti. /

You will be automatically registered the first time you log in.

Tuliko sinulle ongelmia kirjautumisessa tai kutsun hyväksymisessä palvelussa?

Katso, löydätkö UKK-sivun esimerkkitilanteista apua ongelmiisi. >>